Valmöjligheter för din takläggning 

Om det är dags att byta ut ditt befintliga tak eller att lägga tak på en nybyggd bostad finns det många valmöjligheter hos takläggarengöteborg.se. Först och främst bör du överväga om du ska utföra takläggningen själv eller om du ska anlita en professionell takläggare. För att vara på den säkra sidan är det bäst att anlita ett proffs för jobbet. På så sätt är du garanterad att jobbet blir gjort på rätt sätt, förutsatt att du anlitar en seriös och professionell firma. Du kan dock spara in lite pengar på att utföra jobbet själv. Om du vill lägga taket själv behöver du erfarenhet inom bygge för att ha grundläggande kunskap av byggprojekt. För att lägga taket själv måste du även ha hjälp av minst en person för att assistera dig under arbetet. Om du känner dig manad gäller det att avgöra vilket material på tak som passar dig och din bostad bäst – och valmöjligheterna är många.  

Olika takmaterial 

Idag är de vanligaste förekommande takmaterialen betong, tegel och plåt. Andra material som används är shingel, fibercement, papp och torv. Det som är bra att tänka på är att lutningen på ditt tak kan avgöra vad för typ av tak du kan använda dig av. 

Tegelpannor – populärt men dyrt 

Tegel är det dyraste takamaterialet på marknaden men är otroligt populärt på grund av sitt vackra och stilrena utseende. Det är relativt svårt att lägga på egen hand eftersom tegelpannor ofta är lite olika i form av storlek, form och färg. Därmed kräver tegelpannor bra tålamod vid takläggning. En lockande aspekt med tegelpannor är att pannorna åldras väldigt vackert tillsammans med huset och kan förändras med åren. 

Betongpannor – ett stadigt takmaterial 

Betongplattor är populärt att använda sig eftersom de är enkla att lägga och ett riktigt stadigt och stabilt takmaterial som klarar väder och vind väldigt bra. Betongplattor har dessutom väldigt lång livslängd men har nackdelen att många anser att de inte är lika vackra som tegelpannor. 

Plåttak – kräver väldigt lite underhåll 

Plåttak finns i flertal olika utföranden och har den stora fördelen att det kräver väldigt minimalt underhåll. Om du väljer ytbehandlat plåttak kan det dock behöva målas om med jämna mellanrum. Nackdelen med plåttak är att det inte är lika estetiskt tilltalande som exempelvis tegeltak. 

Papptak – fungerar bra på platta tak 

Om du har ett tak med väldigt liten lutning är papptak ett bra alternativ. Livslängden är dock inte lika lång som övriga takmaterial och utseendemässigt är det debatterat kring hur vackert det är. Eftersom papptak används för plattare tak är det dock i många fall inget man ser nerifrån marken. Därmed spelar utseendet på papptak i många fall inte lika stor roll som för ett tak som har mer lutning.