Välj rätt propeller för din båt

Ska du köpa en ny propeller till din båt? Då är det viktigt att du tänker efter innan du gör ditt val. Marknaden erbjuder en mängd olika typer av propellrar, och vilken du väljer kommer att vara avgörande för vilka köregenskaper som din båt kommer att ha.

Den originalpropeller som du får med när du köper din båt är oftast ett alternativ som fungerar bra. Det är dock enbart en standardmodell, vilket betyder att du kan behöva köpa en ny om det är så att du vill att din båt ska öka sin prestanda. Utöver prestanda finns det också andra orsaker till varför du kan behöva eller vilja byta propeller på båten. Kanske är det så att du vill att propellern ska vara mer anpassad? Genom att välja en propeller som är anpassad efter det du främst kommer  att använda din båt till, får båten helt enkelt bättre och mer lämpliga köregenskaper.

Med det sagt är det tydligt att du kommer att vinna en hel del på din nya propeller, men vad ska man tänka på när man köper?

Hitta rätt propeller för din båt

Det första du ska fundera på är vad det är som du vill använda din båt till. I vilka situationer kommer du att bege dig ut med båten och ska du t.ex. kunna dra vattenskidor efter den? Vissa vill använda sin båt till fiske, medan andra bara vill ha den som ett fordon som kan hjälpa en ut på öppet vatten. Här kan det vara en god idé att titta på båtens totala vikt. Du behöver räkna ut vad båten väger både med och utan “innehåll”, som packning och personer.

Välj rätt storlek

Ett mycket vanligt missförstånd bland båtägare är att man tror att ju större propeller man har, desto bättre kommer man också att kunna ta sig fram. Så är inte alltid fallet. En propeller med en större diameter kommer också att bidra till att en större vattenmassa “dras ut”, vilket i sin tur ger en större dragkraft. Väljer du en mindre propeller så kommer du att ha ett motstånd som är mycket lättare att jobba emot och du kommer således få det smidigare att ta dig fram. Båtens toppfart kommer att förbättras avsevärt.

Oavsett om du väljer en liten eller en större propeller till din båt, så kommer du att kunna uppnå samma toppvarv för din motor. Det som skiljer sig åt är de egenskaper som båten kommer att få.

Att välja propeller är inte det allra lättaste. Har du svårt att veta vad som passar dig, din båt och ditt ändamål med båten bäst, så rekommenderar vi att du vänder dig till en professionell båthandlare. På så sätt får du den vägledning du behöver.

Tags: ,