Så förbereder dig inför din takinstallation 

En av de bästa investeringarna du kan göra i din fastighet är att byta taket. Inte nog med att du förbättrar dess visuella utseende, utan det höjer även värdet på din bostad. Men när det är dags för takinstallations-arbetet bör du säkerställa att du är väl förberedd – och det bästa sättet är att vara välorganiserad inför jobbet. Den här artikeln kommer att ge dig tre enkla och viktiga tips som du behöver veta innan takläggarna kommer. 

 

Var välförberedd innan du kontaktar takentrepenören 

Att byta ut taket på ett hem är en betydande investering. När du väl har bestämt dig för att det är dags för ny takläggning är det viktigt att välja någon av de många entreprenörer som är specialiserade på detta område. Inom takbranschen är det en hård konkurrens med många entreprenörer som lovar guld och gröna skogar till sina kunder och oseriösa företag som är olicensierade och betalar sina anställda med svarta löner. Av detta skälet är det väldigt viktigt att du väljer en pålitlig och erfaren takläggare. Så håll en extra koll på deras försäkringar, licenser, samt fråga om de har referenser från tidigare projekt. 

 

Innan du börjar från takentreprenörer om offerter är det en bra idé att vara bestämd på storleken och omfattningen av ditt projekt. Du bör veta din budget, klicka här, hur stort ditt tak är och ha en uppfattning om hur mycket material du behöver, så att takentrepenörena kan ge dig prisofferter som stämmer överens med projektet. I detta sammanhanget kan du använda en takräknare för att beräkna antalet material som du behöver för ditt projekt genom att mäta ytan och lutningen på ditt tak. På så sätt minskar du risken att bli överraskad och få en högre kostnad för takarbetet än förväntat. 

 

Tänk på dina barn och husdjur 

Det är alltid bra att hitta alternativa arrangemang för både husdjur och små barn när du reparerar ditt tak. Den högljudda konstruktionen, som framförallt sker under borttagningen och monteringen av taket, kommer att vara mycket störande för husdjur och små barn. Så därför ligger det i ditt bästa intresse att hitta en lösning åt detta problem. Till exempel kan du lämna bort din katt eller hund till en nära vän, så att de kan bo hos dem under perioden då takarbetet sker. Därtill kan takarbeten utgöra en fara för dina barn, och nyfikna som barn alltid är vill de självklart titta på takarbeten. Försök att alltid hålla dem inomhus medan entreprenörerna är på plats och håll dem under bra uppsikt hela tiden. 

 

Ta bort värdesaker från vinden 

Även om takläggare försöker minimera risken för damm och skräp under takarbetet, så går det inte att komma bort ifrån att takläggningsarbeten är både ett stökigt och dammigt arbete. Således är det alltid en bra idé att ta bort värdefulla föremål från vinden till en säker plats tills dess att arbetet är klart. Om det är för stora eller tunga föremål kan du använda en duk eller plastfolie för att skydda dem från allt damm och skräp.