Ibland behövs renovering 

Du kanske har köpt ett gammalt hus som måste renoveras innan du flyttar in, eller så har du bott i ett hus i många år och därför bör vissa delar renoveras. Ett hus måste underhållas för att behålla sitt värde, vitsaker slutar fungera och bör bytas ut regelbundet. Färg flagnar, golv blir slitna, badrummet behöver göras om, listan kan göras oändlig. När barnen flyttat ut och deras sovrum står tomma, då kan det passa att renovera huset, kanske slå ut väggar från två sovrum och göra till ett stort sällskapsrum, har du har flera rum som varit sovrum eller gästrum, kan du vid en renovering, passa på att förutom göra iordning ett sällskapsrum, även göra en walk in closet, där alla kläder med mera får god plats. 

 

Kontakta en besiktningsman 

När du bestämt dig för att huset ska renoveras, gör då en skiss på hur du vill att det ska se ut, och efteråt är det bra om du tar kontakt med en arkitekt eller en besiktningsman som kan komma hem till dig, för att se att det kan fungera. Arkitekten vet hur el, avlopp och VVS är kopplade och vilka väggar som är bärande, som du absolut inte får ta bort. Förhoppningsvis kan du få plats med ett bubbelbad, och en stor behändig tvättstuga där du kan stå och stryka din tvätt. Att ha allt på samma ställe är riktigt bra. 

 

Att tänka på inför renoveringen 

Det är en stor process att renovera ett stort hus med bra snickare i partille, om du har möjlighet att anlita en firma som kan magasinera dina möbler under tiden är det något du bör fundera på. Då vet du att de inte kommer till skada, och du behöver inte flytta dem fram och tillbaka till olika rum. Ta kontakt med din bank och berätta vad som ska renoveras och fråga hur mycket du kan få låna på huset. Du kan också ta hem en besiktningsman som värderar ditt hus innan du besöker banken, då har du hans/hennes ord om hur huset mår och vad ditt hus är värt innan renoveringen. 

 

Dags för renoveringen 

Om du själv är kunnig inom byggbranschen kan du själv göra en hel del innan det stora jobbet börjar. Du kan till exempel ta ner köksluckor och köksskåp, med hjälp av en vän kan du ta ut alla vitvaror, riva upp golv och ta bort kakel. Glöm inte att beställa hem container från kommunen så du kan slänga sakerna där och inte bara placera dem på din tomt. När du fixat allt du klarat av är det dags att kontakta den byggfirma du fått förtroende för och som du bokat upp för renoveringen. Du har noga valt material till golv och köpt hem de färger du vill väggarna och tapeter till de rum som du vill ha tapetserade. Nu är det bara att överlåta jobbet till de som jobbar på byggfirman.