Hur är det att arbeta som takläggare? 

Är du intresserad av att arbeta som takläggare? Takläggare är ett yrke som lockar många som gillar höjder och att arbeta praktiskt. Yrket är varierat och ställer höga krav på kompetens och erfarenhet. Alla tak är olika vilket ställer höga krav på att man har lätt för att anpassa sig till olika arbetsmiljöer. Tak kan även vara i olika slags material, vilket kräver att takläggare har kunskap att arbeta med olika material. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut? 

Hur en typisk arbetsdag ser ut för en takläggare varierar självklart mellan olika företag. Vanligtvis brukar flera takläggare arbeta på samma arbetsplats, där olika personer arbetar med olika arbetsuppgifter. På så sätt kan arbetet effektiveras och genomföras säkert. En arbetare kan exempelvis arbeta med att lägga tätskiktet medan en annan lägger yttertaket. Det som är genomgående för alla arbetsuppgifter för en takläggning är att arbetet måste ske med precision. Det är oerhört viktigt att inga fel eller misstag sker, då det på lång sikt kan få förödande effekter. Det är även viktigt att tillmötesgå kunden på bästa möjliga sätt genom att ge hen det resultat som förväntas. Takets funktion är att skydda huset mot både kyla och fukt. Om misstag sker under arbetet finns det risk för att taket börjar läcka in eller släpper in onödigt mycket kyla vilket kan bidra till skyhöga uppvärmningskostnader.

Gammal tegeltak - Anlita takläggare för reparation

 

Olika arbetsuppgifter 

På en arbetsplats där en takfirma arbetar brukar olika takläggare ansvara för olika arbetsuppgifter. Vissa arbetar med att isolera värme, vilket görs genom att arbeta med tätskikt. De ser även till att fuktskyddet fungerar som det ska. Andra på företaget kan exempelvis arbeta med att lägga yttertaket. Målet med en takläggning är att alla på arbetsplatsen ska veta sin uppgift för att arbetet ska fortlöpa så effektivt och smidigt som möjligt. 

Arbetsmiljön är varierande 

Arbetsmiljön för takläggare säger lite säg självt då majoriteten av arbetet sker uppe på tak. Därför kan du som vill bli takläggare inte vara höjdrädd, då det kan skapa problem. En utbildning i taksäkerhet är grundläggande för att du ska kunna arbeta säkert. Du ansvarar även för att använda behövlig säkerhetsutrustning som företaget tillhandahåller. Takläggning kan ske när som helst på året, så att arbeta i alla slags väder är något du måste klara av. Oavsett om det snöar, ösregnar eller är strålande sol behöver du klara av att utföra ett bra jobb. 

Talang och skicklighet 

För att bli takläggare finns det vissa egenskaper som kan underlätta jobbet. Bra fysik är att föredra då yrket är fysiskt krävande. Bra samarbetsförmåga är även otroligt viktigt då arbetet ofta sker i grupp i samarbete med andra takläggare. Att arbeta noggrant och detaljerat är något du bör behärska för att du ska klara dig i branschen. Kunden vill knappast anlita en takläggare som utför ett halvdassigt jobb.