Här är branscherna som skriker efter folk

Funderar du på att byta bana i yrkeslivet eller står du kanske inför gymnasievalet? Då kan det vara smart att kolla efter branscher som har ett akut behov av att anställa. Givetvis är det viktigt att det finns ett eget intresse kring just den branschen också, oavsett om du ska välja yrke för första gången eller om det är senare i livet.

Nedan kan du läsa lite om dom branscher och yrken där det finns stora chanser att få jobb.

Elbranschen

Elektriker anlitas av både privatpersoner och företag, ses på stora nybyggen och hemma i någons sommarstuga. Det är ett brett och varierande yrke – men det saknas folk. Samtidigt som många äldre har gått i pension är det färre unga som väljer att utbilda sig till just elektriker, vilket såklart skapar en obalans i branschen.

För att jobba som elektriker krävs som sagt utbildning eftersom det är viktigt med säkerhet när man arbetar med just el. Det går att utbilda sig direkt vid gymnasiet men även senare i livet för den som är äldre. Därefter finns alltså goda chanser till anställning men det finns även gott om utrymme i branschen för den som vill satsa på att driva eget.

Många elektriker är småföretagare så drömmer du om eget kan det är yrket vara ett bra val.

VVS

Inom VVS gäller ungefär samma sak som för elektriker – många äldre har eller är på väg att gå i pension och färre väljer att utbilda sig. Den största yrkesgruppen inom VVS är rörmokare, eller VVS-montörer som dom kallas idag och här finns en stor efterfrågan i hela landet.

Även detta är ett varierande yrke där det så ledes är lätt att få jobb för den som utbildat sig.

Vården

Inom vården finns ett stort behov av alla tänkbara yrkesroller som elektriker stockholm men kanske främst sjuksköterskor och undersköterskor. Dessa behövs på sjukhus över i princip hela landet men även inom äldrevård, hemtjänst och personlig assistans.

Den som vill arbeta som sjuksköterska eller undersköterska behöver utbilda sig men inom både hemtjänst och personlig assistans finns goda möjligheter att få jobb även utan utbildning. Lönerna är kanske inte dom bästa men man gör ett livsviktigt jobb och det finns ett mer eller mindre akut behov – något som är värt mer än pengar för vissa.

Lärare

Fler barn och större grupper – och färre lärare. Även här finns obalans och behovet av lärare är stort. Det gäller lärare för både låg- mellan och högstadiet. Den höga efterfrågan på den här yrkesgruppen har gjort att dom tidigare hårt kritiserade lönerna har gått upp en aning, med en förhoppning att locka fler att utbilda sig.

Elektriker, vårdbiträde eller kanske lärare. Vad passar dig bäst? Intresseras du av någon av ovanstående branscher kommer det löna sig att gå en utbildning. Det faktum att det är lätt att få jobb är värd att ha med i beräkningarna, istället för att välja en väg där det kanske dröjer år innan rätt jobb dyker upp.

Att samtidigt bidra till att fylla hålet i dom branscher som ekar tomma och har ett stort behov av folk är ett stort plus.