Fem ovanliga verktyg för en elektriker

När man tänker på en elektriker är det oftast en person i blåställ med skruvmejsel och en avbitartång man ser framför sig. En del ser kanske något annat men alla känner vi till de vanliga verktygen man använder för elinstallationer. Här har vi listat fem lite mer ovanliga verktyg som måste användas ibland.

Slagborr

Om en gammal fastighet ska ta in trefas betyder det att man behöver göra en hel del jobb förutom att dra kablar. Enfaskablarna är mycket smalare än trefas och därmed är ofta rören i gamla väggar för smala för att få in tre faser. En elektriker som ska dra in trefas kommer alltså behöva borra sig fram. Ibland hela vägen från källaren upp till femte våningen. Med slagborren kan man alltså behöver borra flera meter genom betongen för att göra klart jobbet,

Pannlampa

När el ska dras om i ett hus som är kortslutet och utan el måste externa ljuskällor tas in. I trånga utrymmen i källare kan det ibland vara svårt att få en bra överblick med en ficklampa. Dessutom kan man behöva båda händerna för att komma åt installationen. En pannlampa kan förvisso se lustig ut men är ett ovärderligt redskap i sådana situationer.

Råttfångare

Den som får i uppdrag att dra om elen i en gammal sommarstuga får räkna med att stöta på en del obehagliga saker. Stora getingbon är ganska vanligt på landet men ibland kan elcentralen ha blivit hem åt råttor. Det förekommer att elektriker behöver åka ut och lägga både fällor och råttgift för att sen vänta ett par dagar innan de kan dra in ny el.

Tigersåg

När man ska dra in ny el, exempelvis trefas, inuti en gammal lägenhet kan tigersågen komma väl till pass. Om kablarna är gamla slitna tjärkablar som faller sönder när man drar i dem går det sällan att koppla ihop gamla sladdar med nya och dra igenom kablaget i väggarna. De gamla rören kan dessutom vara för små. Det enda som finns att göra i ett sådant läge är att fräsa nya kanaler i väggarna med hjälp av en tigersåg.

Lödkolven

Om man ska laga en elcentral som antingen är väldigt gammal eller byggd på något märkligt sätt kan det ibland finnas delar som är svåra att byta ut. Antingen går det inte att få tag på nya transistorer av den modellen eller så tar det för lång tid att vänta på leverans. I de fallen kan en elektriker ibland behöva plocka fram lödkolven och göra jobbet från grunden.

Laga istället för att byta ut

Det äldre gardet har ofta den inställningen att man först ska försöka laga och sen byta ut saker. Genom att värma upp några lödningar kan man ibland plocka bort ett par kretsar och byta ut dem och på så sätt laga ett helt kretskort eller en hel elcentral. Den här typen av ingrepp är inte så vanliga numera men det beror mer på kunskapsbrist än på att det inte skulle vara genomförbart.

Both comments and pings are currently closed.