Att måla om huset svart 

Att måla om huset svart är kanske inte så vanligt, men det har blivit mer och mer populärt. Svart är en färg som sticker ut i ett villaområde men den är trots allt inte extrem. Men vad är bra att tänka på om man vill måla sitt hus svart med målarenstockholm.nu? 

Fasaden blir varmare 

Alla mörka färger absorberar solens ljus istället för att reflektera bort det. En svart tröja blir till exempel varmare än en vit. Det kommer också att gälla för fasaden. Har du en vit fasad blir den svalare än en mörkt grå eller svart. En svart träfasad blir varmare och därför kommer den också att röra mer på sig. Det betyder i sin tur att den också kan torka isär så det lättare bildas sprickor i puts och dessutom kan en fasad av trä få mellanrum mellan varje panelbit. Beroende på husets omgivning, vilket väderstreck det ligger och typen av panel påverkas hus med svart fasad olika mycket. 

Färgen kräver mer underhåll 

Man får räkna med att ett svartmålat hus kräver mer måleri och underhåll än ett ljusmålat. Om huset har kraftigt solljus på någon sida kommer det att behöva än mer underhåll. Passa på att titta på huset då och då. Om det är stark sol och hög värme sliter vädret extra på färgen och man kan behöva måla om huset en extra gång. Den extra målningen behövs främst på de sidor som utsätts för den starkaste solen. Att gå igenom fasaden då och då är dock klokt oavsett färg. Det stärker livslängden och man upptäcker små skador som behöver tas omhand i god tid. 

Måla innan montering av träfasad 

Om man har en fasad med panel och den torkar isär är det stor risk att man mellan panelen kan se de trärena ytorna om man målar fasaden först när alla bitar är monterade. Huset blir alltså randigt. Innan panelen spikas ihop är det klokt att måla brädorna med ett lagar svart färg först. Efter montering kan man sedan måla med ytterligare ett lager. Då minskar man risken att det uppstår träfärgade eller ljusa ränder om träet torkar isär. 

Välj en bra färg 

Man kan inte komma ifrån att svarta och väldigt kulörta färger bleks snabbare av solljus. Det är därför bra att man redan från början väljer en färg som är av bra kvalitet. Oavsett om du väljer en matt eller glansig färg vill du att den ska behålla sitt ursprungliga utseende så länge som möjligt. Det är till exempel inte så roligt att se att färgen förlorat sin glans efter bara ett par soliga sommarmånader. Tänk också på att använda en färg av bra kvalitet när du målar om ditt hus, och blanda inte olika färgsorter.