Allt du behöver veta om factoring
Factoring är en mycket effektiv teknik för att sälja fakturor till långivare eller banker. Under de senaste åren har dessa typer av lån blivit alltmer populära, speciellt under pandemin när kunder är försenade med fakturor och kassaflödet kan variera kraftigt.
Men factoring är en relativt komplex process som kan vara svår att förstå. Det finns många variabler involverade i processen som gör det svårt för oerfarna att förstå begreppet. Så i den här artikeln har vi sammanfattat allt du behöver veta om det!
Vad är factoring?
Innan du börjar med factoring kan det vara bra att förstå själva konceptet, för det skiljer sig otroligt mycket jämfört med andra typer av “kredit- och låneformer”.
Med factoring säljer du dina fakturor till – eller belånar – fakturor hos ett finansbolag eller en bank. Kortfattat innebär det att du säljer företagets fordringar (i detta fallet dina fakturor) för att få kontanta medel direkt. Oftast används det för att täcka kortsiktiga kontantbehov. Till exempel akuta inkomstbortfall och reparationer av maskiner.
I det stora hela innebär processen att ditt företag skickar dina kundfordringar till en tredje part i utbyte mot omedelbara kontanter! Var uppmärksam på att det finns olika typer av factoring i Sverige, närmare bestämt:
- Fakturaköp utan regress – Factoringsföretaget tar risken för att fakturamottagaren inte betalar fakturan.
- Fakturaköp med regress – En form av fakturaköp eller fakturabelåning som innebär att obetalda fakturor går tillbaka till ditt företag enligt ett visst antal dagar.
- Fakturabelåning – Företaget överlåter några av deras fakturor till factoringsföretaget och kunderna gör alltså sin betalning till factoringsföretaget. Normalt sett är belåningsgraden runt 70-90 % av fakturabeloppet.
Fördelar med factoring
Den största fördelen är att det kan hjälpa en firma att minska sin akuta skuld och skaffa kontanter på kort sikt. Några andra fördelar finner du nedan:
- Du kan avskriva kostnader i förväg och undvika höga räntebetalningar.
- Du får betalt omedelbart och slipper vänta på att dina kunder betalar deras faktura.
- Din verksamhet får en bättre likviditet och detta kan hjälpa företagets tillväxt.
Nackdelar med factoring
Men factoring kommer även med vissa nackdelar som du bör vara uppmärksam på. Vi har listat två exempel nedan:
- Företaget kommer att behöva betala factoringföretaget för räntan.
- Du kommer inte få ut hela fakturabeloppet eftersom factoringsföretaget tar ut en avgift dels för krediten och för att hantera faktureringen.
Så om du har ett litet företag med väldigt små marginaler mellan dina inkomster och utgifter är factoring inte det bästa alternativet.
När kan det vara bra att använda factoring?
Factoring kan vara bra i många situationer. Men framförallt när du behöver tillgång till pengar väldigt snabbt, samtidigt som du inte har möjlighet att finansiera ett lån eller kredit via kreditkort eller traditionellt företagslån. Det kan också vara till stor hjälp under dessa oroliga pandemi tider, köp factoring när kassaflödet fluktuerar kraftigt och kunderna är långsammare eller försenade med betalningen.